Design industrial: Auto centru

decembrie 31, 2020

Locaţie: mun. Chişinău
Suprafaţa totală a clădirilor aflate pe teritoriul centrului auto: 5035 mp.

Proiectul reprezintă un auto centru al unei companii auto renumite și este format dintr-un complex de clădiri cu funcții diverse, câteva din ele fiind o spălătorie automatizată pentru automobile, camioane, tiruri și autobuse, o stațiune pentru schimbul expres de ulei și a detaliilor, precum și un mini motel.


Edificiul central include câteva blocuri delimitate zonal în funcție de rolul pe care îl au.

La primul nivel se află salonul auto cu magazinul de piese auto, zona pentru vizitatori, stația pentru testare, reparații și deservire tehnică a automobilelor și a microbuzelor, un atelier de vopsire auto, stația pentru reparația și deservirea camioanelor, autobuselor și a tirurilor, ateliere de reparații, încăperi de producere și de depozitare.


La cel de-al doilea nivel se află o cafenea cu o capacitate de 50 de locuri, un magazin specializat cu articole de marcă ale companiei, încăperi pentru personal, o sală de conferințe, încăperi administrative și birouri.


Zona centrală a edificiului principal are două niveluri conectate de o scară radială, situată într-un atrium spațios al salonului. Deosebită atât din punct de vedere al formei, cât și al construcției, scara reprezintă centrul compozițional al interiorului. Curbată și lungă de aproape 12 metri, scara nu dispune de careva suporturi de susținere, aceasta părând să suspende în aer. Acest fapt creează un efect vizual de plutire în spațiu, amplificat și de balustradele curbate din sticlă, ce se contopesc în luminile strălucitoare.

Transparența fațadei principale și caracterul sobru al interiorului formează un mediu perfect pentru o etalare eficientă a exponatelor din salon.
Pentru realizarea acestui proiect, autorii au optat pentru stilul industrial, al cărui minimalism și rigiditate exprimă perfect caracterul și funcționalitatea clădirii.

Imaginea de ansamblu a edificiului reflectă tendințele designului și arhitecturii industriale, dominate de tehnologie și funcționalitate.
Datorită formelor geometrice folosite, volumul clădirii are un aspect destul de laconic, cu toate acestea având o formă complexă.

Toate spațiile interioare sunt largi și luminoase, fiind inundate de lumină naturală prin pereții vitrați, prin ușile mari industriale vitrate și prin geamurile din acoperiș.

La decorarea spațiilor publice și ale celor de producție au fost folosite forme și linii clare, iar ideea de spațialitate și zonare funcțională domină întreg proiectul.
Structurile metalice cu lungime mare, grinzile de tavan, pilonii, suporturile, dispozitivele de iluminare liniare și echipamentele suspendate formează orizontalitatea și verticalitatea spațiului, ceea ce creează senzația de spațiu deschis și aerat, de spațialitate și simplitate.


Lumina artificială este combinată armonios cu cea naturală, jocul acestora redând spațiului un sentiment de stare de bine și de confort. Dispozitivele de iluminat folosite în interior au un aspect industrial, iar lustrele, veiozele și felinarele redau interiorului o atmosferă lejeră și vivace pe fundalul elementelor structurale de construcție, rețelelor de țevi și sistemului de ventilare, totodată scoțând în evidență zonele și produsele expuse.

Gama cromatică a interiorului prevalează în tonuri închise de negru, gri, maro ș.a., iar în calitate de accente și pete de culoare fiind echipamentele speciale, produsele de pe rafturi și mașinile expuse în salon.


În contrast cu nuanțele întunecate ale pereților, coloanelor și tavanelor, mobilierul are culori calde și naturale, cu designul laconic al căreia se asociază și articolele expuse în salon.

La realizarea proiectului au fost utilizate materiale de construcție moderne și tehnologii energo eficiente, iar materialele naturale așa cum sunt sticla, oțelul, betonul, cărămida klinker, ce posedă un pronunțat potențial artistic, conferă interiorului o atmosferă deopotrivă excentrică și sobră.

Achitare

Your cart is currently empty.