Tatiana Stratulat: abordarea filosofică a designului interior

iunie 28, 2021

Abilitatea identificării problemelor reale în proiectele complexe de design și soluționarea rațională a acestora determină nivelul de profesionalism și, respectiv, realizarea unui proiect de succes.
Comunicarea eficientă cu beneficiarul, perceperea necesităților și capacitatea de a rămâne flexibil la doleanțele acestuia, presupune o abordare individuală a fiecărui proiect și reflectarea asupra fiecărui detaliu.
Despre aceste strategii, dar și viziuni, abordări și aspirații, aflăm din interviul cu designerul de interior Tatiana Stratulat.

Cum ați rezuma filozofia dvs. atunci când vine vorba de design și realizarea unui nou proiect?

Din punctul meu de vedere, designul de interior este un moment foarte important și serios, atât pentru client, cât și pentru autorul proiectului de design, pentru că de el depinde mult mai mult decât credem noi.
Aici putem enumera și confortul, și succesul, și bunăstarea, dar cel mai important aspect este sănătatea clientului. În cazul unui proiect negândit sau necalitativ consecințele pot fi destul de grave.

Filosofia mea ar cuprinde o analiză detaliată a tuturor factorilor ce pot influența asupra proiectării. Este primordial să fii un psiholog bun atunci când discuți cu clientul, să știi să-l asculți,
să-l auzi și să înțelegi ce aspecte din interiorul locuinței sunt importante pentru el și care dintre ele ocupă un loc secundar.

Deja de ceva timp am fixat lista priorităților de care țin cont atunci când inițiez lucrul la un proiect nou: clima ( încălzirea, umiditatea și temperatura aerului), iluminarea
corectă a încăperilor (de obicei, în câteva scenarii de iluminare, începând cu iluminare sumbră, până la cea puternica), coloristica, confortul, naturalețea și durabilitatea materialelor folosite.

Cel mai des optez pentru un interior practic în utilizare, confortabil, luminos și plăcut ca aspect.
Ceea ce ține de stil, cred că fiecare dintre clienții noștri au dreptul să locuiască în stilul pe care-l agreează și nu este corect să-l influențăm să se regăsească în stilul care ne place nouă personal.

Ce se întâmplă atunci când proiectați ceva pentru un client, dar din cauza intervențiilor acestuia, proiectul ajunge să arate nu tocmai bine?

Mă resemnez. De mult timp am înțeles că ideea și proiectul sunt niște lucruri pe care tu le propui, iar clientul este în drept să le accepte și să le implementeze în realitate sau nu.

Este la fel precum o consultație la un medic specialist – ai trecut un control, ai făcut niște investigații, în cele din urmă primești o rețetă cu medicamentul necesar, dar nimeni și nimic nu te poate obliga să faci tratamentul. Este o chestie benevolă.

*Interviul integral îl puteți citi în numărul 17 al revistei DAS INTERIORS & ARCHiTECTURE

Achitare