Pritzker Architecture Prize 2018

iunie 10, 2019

Arhitectul indian Balkrishna Doshi este laureat al Pritzker Architecture Prize 2018. În opinia juriului, opera sa având un conținut semnificativ și insolit atinge sufletul omenirii prin caracterul său intim și profund personal.

Arhitect, urbanist și profesor, în ultimii 70 de ani Doshi a jucat un rol semnificativ în formarea cursului arhitectural atât în India, cât și la nivel internațional. Sub influența maeștrilor din secolul XX: Charles-Édouard Jeanneret-Gris, cunoscut sub pseudonimul de Le Corbusier și Louis Isadore Kahn, Balkrishna Doshi a reușit să interpreteze și să adapteze ideile acestora în realizarea proiectelor sale, astfel încât să păstreze profundul respect pentru cultura orientală, dar și să îmbunătățească considerabil calitatea vieții în India.

Începând cu anii ’50, abordarea sa etică și personală a arhitecturii atinge fiecare clasă social-economică într-un spectru larg de genuri.

„Lucrările mele sunt continuarea vieții mele, a filosofiei și ale aspirațiilor mele, ce tind să creeze tezaurul spiritului arhitectural. Datorez acest trofeu prestigios idolului meu – Le Corbusier. Învățăturile sale m-au adus la identitate, inspirându-mă să descopăr o nouă formă de redare modernă, acceptată la nivel regional pentru un habitat holistic durabil.” – comentează Doshi.

Arhitectura maestrului Doshi are un caracter poetic și funcțional, așa cum este, de exemplu, Institutul Indian de Management (Bengalūru, 1977-1992), inspirat de orașele și locașurile tradiționale indiene, ce se aseamănă cu un labirint, dispunând de o mulțime de încăperi, ferite de clima caniculară.

Juriul Pritzker Architecture Prize a menționat că arhitectura lui Doshi este serioasă și profundă, ce nu strigă și nu se aleargă după noile tendințe, însă având un sentiment de responsabilitate și de dorință de a contribui la dezvoltarea țării prin calitate și autenticitate.

Balkrishna Doshi a creat proiecte pentru structurile de stat și serviciile publice, pentru instituțiile culturale și de învățământ, dar și reședințe private, autorul urmărind exact contextul în care se află construcția, în conformitate cu aspectele economice, sociale și ecologice.

Din palmaresul renumitului arhitect fac parte următoarele lucrări: Centrul de Planificare și Tehnologie a Mediului, Universitatea CEPT (Ahmedabad, 1966-2012), Tagore Memorial Hall (Ahmedabad, 1967), Institutul de Indologie (Ahmedabad, 1962), Premabhai Hall (Ahmedabad, 1976), Vidhyadhar Nagar Masterplan and Urban Design (Jaipur, 1984) și multe alte lucrări importante.

Achitare