Acest edificiu unic de pe canalul din Amsterdam a fost construit în anul 1788 pentru o societate de savanți, artiști, întreprinzători și gânditori. Astfel, într-o singură clădire au fost localizate cinci departamente diferite: Muzică, Comerț, Literatură, Fizică și Desen.
Studioul olandez de design studio i29 a realizat designul interior al Felix Meritis anno 2020, un proiect original de design inspirat de istoria bogată a edificiului. Fiecare spațiu din clădire se referă la o perioadă anumită din istoria acesteia.
Premisa proiectului a constat în redarea diversității și în a conferi fiecărei încăperi propria identitate, așa cum în anul 1788 fiecărui departament i se atribuise o identitate individuală. Iar luate ca ansamblu, toate aceste elemente diverse formează o corelație armonioasă de elemente expresive prezente în „casa iluminării”.
În spațiul de la intrare se află restaurantul și recepția, care sunt o interpretare contemporană a stilului specific secolului al XVIII-lea.
Autorii proiectului de design au aplicat culori și tapete specifice acelei perioade, dar, totuși, elaborate după tehnologii moderne.
În restaurant, o imagine tipică a cerului olandez a fost transpusă într-un tapet cu proprietăți tactile.
Iar la recepție, pe pereții textili este expusă o gravură veche din originalul Teekenzaal.
Sala de concerte, faimoasă pentru concertele acustice, este finisată în gama originală de culori, ceea ce-i conferă un aspect clasic, dar, în același timp, lustrele mari din oțel și pereții acustici flexibili plasează interiorul în prezent.
Zuilenzaal sau Sala colonadelor are propriul său caracter în cadrul clădirii. i29 a propus să fie păstrat la maximum aspectul său brut.
Deși, aproape invizibil, încăperea este complet pregătită pentru viitor, fiind dotată cu toate tehnologiile necesare, iluminare și alte instalații, prezența istoriei este aici copleșitoare.
În Shaffyzaal toate culorile și materialele se referă la perioada când sala servea ca loc de întâlnire pentru avangarda olandeză.
O interpretare modernă este utilizarea culorilor intense și puternic contrastante.
Marea provocare a acestui proiect a fost readucerea în prezent a acestui edificiu monumental, nu doar din punct de vedere al tehnologiilor, instalațiilor și al echipamentelor acustice, dar, deopotrivă, al aspectului și al experienței. Un nou capitol al casei de cultură pentru mințile curioase.