Arhitectură și design: Oleg Volosovskiy
Designeri proiect: Maria Cebotar, Natalia Galițeva, Iulia Climenco
Suprafața restaurantului: 680 mp
Suprafața bucătăriei și spațiilor pentru birouri: 360 mp
Capacitatea localului: 178 de locuri
Sam’s Steak House Prime este situat în incinta unui minunat conac din secolul XVIII, din inima orașului Kiev, cu vedere spre o zonă verde de bulevard. Fațada reconstruită în totalitate, precum și spațiul interior cu trei niveluri, prezintă acum un nou și neobișnuit restaurant.
Ce este necesar pentru prepararea cărnii? – Piatră, lemn, foc și sare. Acestea sunt elementele fundamentale ale unui interior concis, cu atitudine și caracter „masculin”. De aceea, materialele (focul ca stihie) și legendele despre ele capătă un caracter sine-qua-non.
Un rol important îl are sarea, în calitate de mineral antic în arta gastronomică a omenirii. În acest interior, sarea de piatră a căpătat o funcție suplimentară – de construcție și de finisare.
Jocul luminilor: de la o nuanță chihlimbarie, până la culoarea intensă a focului, detaliile, zonele deschise cu grătar, Halle-ul scandinavic – datorită acestor elemente noul local poate fi numit pe bună dreptate deosebit și anume – PRIME.
Principalul volum interior al conacului este ocupat de blocurile masive din piatră și metal ale celor două bucătării deschise pe două etaje – acestea constituind căminul de bază și sursa energiilor în orice casă ospitalieră. Ambele bucătării sunt legate între ele pe axa verticală, într-un mod funcțional și atractiv, prin două ascensoare destinate transportării bucatelor. Aceste ascensoare prezintă un mecanism complicat, realizat în maniera steampunk , specifică erei motoarelor cu abur. Este cert că principiul steampunk s-a încadrat de minune în decorul de ansamblu și în laitmotivul interiorului.
Sub podiumurile din sticlă, dalele luminescente din piatră de sare par un adevărat artefact.
Coloanele, finisate, la fel, din acest material, fascinează vizitatorii prin configurația lor inedită.
Prin contactul cu apa are loc procesul de cristalizare a sării, ce poate fi urmărit în timp. Ba mai mult, este suficient să încerci la gust aceste coloane și rămâi profund uimit și fermecat.
Continuitatea logică a ideii de bucătărie deschisă este masa bucătarului șef, realizat minuțios de meșterii ucraineni din bârne mici de lemn după o tehnologie complicată.
Grill room – încăperea cu grătar pe două etaje, este un loc deosebit și cu efect pentru întâlniri inedite în jurul focului. Această sală a fost proiectată de arhitecți special pentru încăperea înaltă cu dom, în conformitate c toate procesele tehnologice, ce se desfășoară în timpul preparării bucatelor la foc.
S-a optat pentru acest concept, acesta fiind realizat cu ajutorul tehnologiilor avansate, într-o sală separată a restaurantului, denumită generic – HALLE.
În centrul încăperii cu înălțimea de opt metri se află o masă impunătoare din piatră, cu foc deschis, deasupra având o hotă imensă, special elaborată pentru acest proiect. Bucătarul-șef poate demonstra diverse show-uri gastronomice și ore de master class pentru un public de paisprezece persoane sau oaspeții pot prepara carnea singuri la acest grătar.
Pereții sunt acoperiți cu tapete, ale căror imprimeuri au fost elaborate de designerii de la Loft Buro, după motive scandinave autentice și cu plăci din sare de piatră veritabilă. Iluminarea caldă cu aspect de chihlimbar creează o senzație stranie, de parcă camera ar fi inundată de pâlpâiri ale flăcărilor.
Canapelele sunt asemenea pietricelelor șlefuite de mare, dispozitivele de iluminat – ca fosile ale unui animal preistoric, piatra fragmentată și șlefuită – asemenea stâncilor și țărmurilor sălbatice… fiecare detaliu continuă o istorie uimitoare despre local.
Prin ce se mai evidențiază acest interior? Aici s-au utilizat la maximum materiale de proveniență locală și lucrări ale meșterilor autohtoni ucraineni. Oleg Volosovskiy, deja de două decenii, pune accent pe aceste posibilități, contribuind, în esență, la dezvoltarea țării.
Олег Волосовский уже два десятка лет делает акцент на эти возможности, увеличивая шансы развития собственной страны.